vrijdag 24 februari 2017

Gedicht Kip Masala

Mix Suriname met ons land,
dan sta je al snel met een lepel in je hand.


Om heerlijk te koken, een lekker recept,
voor het Surinaamse eten hebben wij respect.


Veel lekkere Surinaamse gerechten nu ook in Nederland,
Dat maakt avondeten weer interessant.


Geen aardappelen met groenten meer,
niet langer in die sobere sfeer.


Onder andere van kip masala zit men te smullen,
een heerlijk gerecht om je maag mee te vullen.


Stop in de pan wat kip en rijst,
en verder is er nog wat liefde vereist.


Op je bord en je bent klaar,
dit betekent genieten maar!

Door: Roos Gielink, Pim Braam, Myra van Weelden, Mariëlle Dijkstra, Haakon Luyckx, David Dijkman, Ilse Stoorvogel, Izaline Eraore en Babs Vincken



Surinaamse invloed op Nederland

Surinaamse invloed in Nederland



Zoals veel mensen weten heeft Nederland heel veel invloed op Suriname, echter weten veel mensen niet dat sinds lange tijd  Surinaamse immigranten naar Nederland komen. Deze Surinaamse Nederlanders beïnvloeden onze cultuur zeker ook. Wat men zich dan kan afvragen is op welke vlakken de Surinaamse cultuur, de cultuur van Nederland beïnvloedt heeft?


Invloed van Surinaamse sporters
In Nederland is sport, en voornamelijk voetbal, een belangrijk deel van onze cultuur. Als het Nederlands elftal speelt, dan is heel Nederland aan het kijken. De straten zijn oranje gekleurd en bij de supermarkten is weer alles wat oranje is, te sparen. Het Nederlands elftal, bestaat alleen niet uit alleen maar voetballers met twee Nederlandse ouders. Ook Surinaamse-Nederlanders spelen mee in ons elftal. Dit zorgt voor een invloed van de Surinamers op onze cultuur. Zij hebben een grote invloed gehad op de samenhang van onze samenleving. Neem bijvoorbeeld Ruud Gullit, Edgar Davids en Patrick Kluivert. Iedereen kent sowieso twee van de drie voetballers, terwijl ze eigenlijk Surinaams zijn. Deze voetballers hebben gezorgd voor een binding in ons land. Deze voetballers zijn heel goed in wat ze doen, en dit zorgt voor sensatie tijdens het spel. Ook is het leuker als Nederland verder komt in de competitie, want dan kunnen we onze spelers nog langer zien voetballen, en ons land laten zien aan de buitenwereld. Hierdoor kunnen wij concluderen dat cultuur word beïnvloedt door Surinaamse sporters.


Surinaamse invloed op ons eten
In Nederland hoefde men vroeger niet te twijfelen wat er als avondeten op tafel kwam, elke dag at men wel aardappelen met groenten en een stuk vlees. Tegenwoordig is dat allang niet zo en eten we gerechten die bedacht zijn aan de andere kant van de wereld, zo ook surinaams eten. Deze surinaamse gerechten zijn mee overgekomen met de surinaamse migranten. Veel Nederlanders beschouwen dit als positief, want wie wil er nou tegenwoordig nog elke dag hetzelfde eten. Hieruit kunnen we concluderen dat het eten van suriname, wat een deel is van hun cultuur, invloed heeft op de Nederlandse cultuur. Dit is een prachtig fenomeen aangezien onze keuken verrijkt worden met heerlijke surinaamse gerechten zoals roti en kip masala.


Sociaal invloed van Surinamers
Sinds de Surinamers zich vestigde in Nederland zijn er veel sociaal-culturele veranderingen geweest, waarvan een deel werden veroorzaakt door de Surinamers. In Suriname zijn de mensen een stuk relaxter dan in Nederland, ze maken zich eigenlijk zelden zorgen over iets. De Nederlanders hebben dit niet volledig overgenomen, maar het is wel duidelijk dat mensen meer proberen te relaxen, en dat de levensstijl van de Surinamers hier goed aan bij kan dragen. De Surinamers zijn nog wel wat socialer in de omgang, als je in Suriname een vreemde om een hapje van zijn eten vraagt krijg je het gewoon, in Nederland is dat nog een te abstract idee. Nederland is natuurlijk een multi-culturele maatschappij, alle immigranten die hiernaartoe zijn gekomen hebben invloed gehad. Dit zien we ook een een hele normale gewoonte, zoals de groet. Zowel voor Nederlanders als voor Surinamers is het gewoonlijk om bij een formele groet een hand te geven en in het geval van een persoonlijke kennis een knuffel te geven. In conclusie heeft de Surinaamse cultuur ons socialer gemaakt en ons geleerd om beter met elkaar om te gaan.

Concluderend, hebben Surinaamse-Nederlanders wel degelijk invloed op de Nederlandse cultuur. Ze zorgen voor een samenhang in de samenleving, door deel te nemen aan sport, ze verrijken onze keuken met heerlijke Surinaamse gerechten, en ze zorgen voor een socialere maatschappij. Dit alles leidt tot een vrolijker land. Een vrolijker land, leidt tot vrolijkere mensen.

Door: Roos Gielink, Pim Braam, Myra van Weelden, Mariëlle Dijkstra, Haakon Luyckx, David Dijkman, Ilse Stoorvogel, Izaline Eraore en Babs Vincken

vrijdag 3 februari 2017

Het leven van Roos Gielink in 15 minuten

Ons interview plan:

Korte inleiding:

Roos Gielink is 16 jaar en woont in Weezenhof, samen met haar ouders en haar broer. Ze gaat naar school op het Kandinsky College Malderburchtstraat, waar ze nu in 5 vwo zit. Ze is gezellig en heeft altijd wel iets grappigs te vertellen. Op school doet ze het goed en als ze wilt is ze serieus bezig, ook al gebeurd dit niet al te vaak. Ze doet aan hockey, bij NMHC, waar ze keeper is.

Het interview

Wat wil je later worden?

Mijn doel is altijd geweest om iets met sporten te gaan doen. Het liefst zou ik hockeykeepster willen worden, maar omdat hier een kleine kans voor is, ben ik mij gaan richten op andere dingen die ik leuk vind: aardrijkskunde. Ik zou graag aardrijkskundedocent willen worden.

Als je het niet bereikt om de top in hockey te halen, wil je dan nog door?

Ja zeker. Hockey is niet alleen het beste bereiken, het is het beste uit jezelf halen. Dit wil ik altijd blijven doen, totdat ik het niet meer kan.

Waarom liggen aardrijkskunde jouw interesse?

Het vak is super leuk, en de onderwerpen blijven hangen. Buiten school merk ik dat ik er graag over praat. Met mijn ouders en vrienden. Dit is de rede waarom ik het dus ook graag wil studeren .

Zie je kinderen in jouw toekomst?

Ja ik zie kinderen in mijn toekomst. Ik twijfel wel, ik wil namelijk carrière maken en als dit druk wordt, dan heb ik misschien geen tijd voor kinderen. Ik vind het niet fijn om geen tijd te hebben voor mijn kinderen dus weet niet of het dan gaat. Ik zou het willen maar weet niet of het lukken.

Welke plek wil je graag nog bezoeken?
Ik houd niet van reizen, maar ik wil wel heel graag naar Amerika. Ik vind dat het nu het machtigste land is en daarom is het interessant. Het is heel groot en er zijn veel plekken die ik daar wil bezoeken. Vooral plekken zoals New York en Disney World, die niet echt vergelijkbaar zijn met plekken in Europa.

Wie is/zijn de belangrijktse perso(o)n(en) in jouw leven op dit moment?
Lastige vraag. Ik ben namelijk erg sociaal maar op het moment zijn het de familie en vrienden waar ik de beste band mee heb. Ik kan namelijk niet zonder hen.







Ruud Gullit Artikel


Ruud Gullit

Ruud Gullit is een Nederlandse voetballer met een Surinaamse achtergrond. Zijn officiële naam is Rudi Dil en hij wordt erkend als één van de beste Nederlandse voetballers ooit en was onderdeel van ´de gouden generatie´ die in 1988 het EK voetbal won. Hij was aanvoerder van dit geniale elftal met onder andere Marco van Basten en Frank Rijkaard. In 1998 besloot hij te stoppen als speler en begon aan een loopbaan als trainer. Hij werkte bijvoorbeeld als trainer van het Nederlands elftal onder 21. In maart 2004 werd hij door oud-voetballer Pelé vermeld in de opgestelde lijst van de FIFA 100 beste spelers.

Ruud Gullit werd geboren in Amsterdam. Hij is de buitenechtelijke zoon van de Surinaamse George Gullit en de Nederlandse Ria Dil. Zijn echte naam is Ruud Dil, maar hij gebruikt altijd de achternaam van zijn vader. Zijn vader is in 1958 naar Nederland verhuisd met zijn vrouw en drie kinderen, maar hij bezocht Ruud Gullit en zijn moeder nog wel regelmatig. 

Gullit begon met voetballen bij ASV Meerboys en speelde daarna bij DWS. Vervolgens werd hij half 1979 naar HFC Haarlem gehaald, waar hij zijn profdebuut maakte. Haarlem eindigde als vierde van Nederland in het seizoen 1981/1982 en plaatste zich daarmee voor de enige keer in haar historie voor Europees voetbal. Gullit zou het Europese avontuur niet meemaken; hij verhuisde naar Feyenoord. Hij werd een vaste kracht voor Feijenoord . In zijn eerste seizoen speelde hij namelijk 33 wedstrijden voor de club uit Rotterdam. Na 3 jaar voor Feijenoord te hebben gespeeld, verkaste hij naar PSV. Hij speelde hier 2 jaar en was de man van PSV. Hij won met PSV twee landstitels en won zelfs een keer een titel als Nederlands voetballer van het jaar. Na deze 2 succesvolle jaren in Eindhoven, stond hem een grote buitenlandse club te wachten: AC Milaan nam Ruud Gullit over voor 16,5 miljoen Gulden.
Bij AC Milaan vormde Gullit met landgenoten en ex-Ajax-spelers Frank Rijkaard en Marco van Basten jarenlang een 'gouden trio'. In een driespitsensysteem begon Gullit aanvankelijk aan de rechterkant, door blessures bij Van Basten fungeerde Gullit echter veelal als centrumspits. Gullit kende de nodige aanpassingsproblemen in Italië, maar won uiteindelijk wel met AC Milan de Serie A. Ook wist men als vervolg hierop de Italiaanse Supercup te veroveren. Op zijn persoonlijke erelijst kon hij ook twee grote prijzen bijschrijven, namelijk die van Europees voetballer van het jaar en Wereldvoetballer van het jaar. Ook in 1989 werd Gullit tot Wereldvoetballer van het Jaar verkozen. 

In 1988 was het dan zo ver: het EK in West-Duitsland. Door 5 goals van Gullit had het Nederlands elftal zich gekwalificeerd voor dit toernooi. Nederland werd tweede in de poule fase, achter de Sovjet-Unie. Hierdoor kwalificeerde Nederland zich voor de halve finale. Hier werd gastland West-Duitsland geloot. Deze werd verslagen met 2-1 door de beroemde goal van Van Basten. In de Finale werd de Sovjet-Unie verslagen met 2-0, waarin een hoofdrol was weggelegd voor Ruud Gullit, die de score opende in de 33e minuut. 

Ruud Gullit heeft ook gespeeld bij het Italiaanse Sampdoria. Met Gullit werd het team derde in de Serie A. Gullit maakte het winnende doelpunt in de Bekerfinale tegen zijn oude ploeg AC Milan. Uiteindelijk ging Gullit terug naar AC Milan voor een half seizoen.

Na 8 jaar in Italië ging Gullit naar Engeland (inmiddels 32 jaar). Uiteindelijk werd hij middenvelder bij Chelsea en scoorde 3 maal in het FA-CUP toernooi, dat tot de halve finale leidde. De 2 seizoenen erna was hij speler-trainer en kwam hij 18 keer in actie. In 1997 won hij de FA-CUP en in 1998 werd hij ontslagen.

Ruud Gullit heeft als voetballer heel wat prijzen gewonnen. Hij heeft namelijk als speler  :
 -1x titel eerste divisie met FC Haarlem
 -1x eredivisie met Feyenoord
 -1x KNVB beker met Feyenoord
 -1x eredivisie met PSV
 -2x wereldbeker met AC Milan
 -2x Europacup met AC Milan
 -2x super cup met AC Milan
 -3x serie A met AC Milan
 -3x supercoppa met AC Milan
 -1x coppa Italia met AC Milan
 -1x FA cup met Chelsea
 -1x EK kampioen met Nederland

Als individu heeft Gullit ook veel prijzen behaald:

  • Vlag van Nederland Nederlands Voetballer van het Jaar uit de Eerste Divisie (1981)
  • Vlag van Nederland Nederlands Voetballer van het Jaar(1984)
  • Vlag van Nederland Nederlands Voetballer van het Jaar 1886
  • Vlag van Nederland Gouden Schoen (1986)
  • Vlag van Europa Europees voetballer van het jaar (1987)
  • world soccer wereld voetballer van het jaar(1987, 1989)

Ruud Gullit is meerdere malen getrouwd. In 1984 is hij getrouwd met Yvonne de Vries, waarmee hij twee kinderen kreeg, Felicity en Charmayne. Niet veel later, in 1991, zijn ze weer gescheiden. Een tijd was hij alleen, maar in 1994 is hij weer getrouwd met Christina Pensa, waarmee hij weer twee kinderen kreeg, Sheyenne en Quincy. Ook dit huwelijk duurde niet lang, in 2000 scheidden de twee. In hetzelfde jaar is Ruud weer getrouwd, ditmaal met Estelle Cruijf, de nicht van Johan Cruijf. Ook hiermee kreeg hij twee kinderen, Joëlle en Maxim. In 2013 zijn ze alsnog gescheiden.

In 2006 woonde Gullit een talkshow bij waarin hij de mogelijkheid had om Nelson Mandela te interviewen. Gullit is erg geïnspireerd door Nelson Mandela, dit was te blijken uit zijn toewijding aan de Surinamer waaraan hij zijn Ballon d'Or trofee op droeg in 1987. Mandela zat op dat moment nog vast op Robbeneiland. 

Op dit moment heeft Ruud Gullit een relatie met Karin van Rooij (49). Hij is niet van plan een huwelijk te beginnen met zijn nieuwe vrienden, dit met de reden omdat hij geen vierde huwelijk wilt. 

Augustus 2016 bracht Gullit een bezoek aan Paramaribo in Suriname om clinics te verzorgen voor het straatkunstproject 'Take it 2 The Street´. Dit vond plaats op het Onafhankelijkheidsplein in de stad en was een initiatief van de Nederlandse Ambassade in Suriname, de Surinaamse Zaalvoetbalbond en de bekende straatvoetballer Furgill Plet. Het doel was om jongeren meer te laten bewegen in hun omgeving en ze dichter bij elkaar te brengen door middel van sport en cultuur.